Museus

Museu Nacional d’Art de Catalunya //  El Museu Nacional d’Art de Catalunya està ubicat al Palau Nacional de Montjuïc, construït per a l’Exposició Internacional de 1929. L’any 1934 va obrir les portes com a Museu d’Art de Catalunya, aplegant la col·lecció medieval. Posteriorment, el 1995, ja com a Museu Nacional d’Art de Catalunya, s’inauguren les sales noves d’art romànic i de manera successiva es va ampliant la presentació pública dels fons, procés que culmina el 2004 amb la presentació nova d’art modern.

Museu d’Art Contemporani de Barcelona // El MACBA, com bé diu el seu nom, és el museu d’art contemporani per excel·lència de la ciutat comtal. A banda de fer exposicions, aposten per introduir l’art dins l’educació com a eina de creixement i coneixement, és per això que destinen una serie d’activitats i programes educatius amb escoles i grups per assolir aquest objectiu. Totes les seves exposicions són temporals; no n’hi ha cap que sigui permanent.

Centre de Cultura Contemporània de Barcelona // El CCCB és un espai per a la creació, la investigació, la divulgació i el debat de la cultura contemporània, on les arts visuals, la literatura, la filosofia, el cinema, la música, les arts escèniques i l’activitat transmèdia s’interconnecten en un programa interdisciplinari. Treballa en xarxa amb agents i institucions internacionals, vinculat alhora amb artistes, col·lectius de creadors, comissaris i agents culturals independents de l’entorn de Barcelona, i dóna suport a les seves propostes per participar del seu capital creatiu i donar-los visibilitat.

Fundació Mapfre // La fundació alberga una exposició de pintura a l’any i dues de caire fotogràfic, sempre dels anys 60 en amunt i en blanc i negre. La sala en què s’alberguen les exposicions aquí Barcelona es diu Casa Garriga i Nogués i va obrir les seves portes fa relativament poc, el 2015.

Fundació Miró // Aquest centre d’art, fundat pel propi Joan Miró, és un centre amb l’ànim d’exposar i difondre l’obra de l’artista barceloní. S’hi presenten exposicions sobre aspectes relacionats amb l’obra de Miró i sobre la creació d’altres artistes, per tal d’obrir una reflexió sobre l’art actual i establir un diàleg enriquidor entre l’obra mironiana i la d’altres creadors. És per això que també hi trobarem exposicions temporals d’artistes dels segles XX i XXI.

Fundació Antoni Tàpies // és un museu i centre cultural situat al bell mig de la ciutat comtal. Va fundar-se amb l’objectiu de promocionar l’art contemporani. Evidentment, està dedicada a la vida i obra del pintor català Antoni Tàpies. A part de les exposicions permanents, el museu realitza nombroses exposicions temporals que recorren tots els gèneres artístics. També gaudeix del projecte Arts Combinatòries, on el museu es barreja a internet i es crea contingut pedagògic.

CaixaForum Barcelona // A banda d’organitzar exposicions d’art de tot tipus (fotografia, pintura, escultura, cine…), al CaixaForum hi podem trobar conferències i tertúlies sobre temes d’actualitat, concerts, visites guiades, cursos, tallers i teatre, tot sempre relacionat amb les humanitats i les ciències socials. Aquest museu és part del programa de l’Obra Social de La Caixa, i està ubicat en una antiga fàbrica modernista de l’arquitecte Puig i Cadafalch.

Museu Picasso de Barcelona // El Museu Picasso és el centre de referència per al coneixement dels anys de formació de Pablo Picasso. El geni del jove artista es revela a través de les 4.251 obres que componen la col·lecció permanent. El Museu Picasso, inaugurat el 1963, revela també el seu vincle amb Barcelona: un vincle estret i inseparable forjat en la seva adolescència i joventut, i que es va perllongar fins a la seva mort. La col·lecció del museu és molt completa pel que fa al treball dels anys de formació en la vida de l’artista; és pràcticament exhaustiva fins a l’època blava. El museu alberga també una important representació d’obres de 1917, i la sèrie de Las Meninas (1957), així com una completa col·lecció de gravats.

Anuncis